1.4 Milyar Dolarlık Entegre Güneş Paneli Fabrikası

Kalyon Holding Güneş Paneli Fabrikası

Güneş paneli üretiminin Ar-Ge de dahil olmak üzere tüm aşamalarını tek çatı altında toplayan dünyanın ilk ve tek tam entegre fabrikası olan Kalyon Güneş Teknolojileri üretime başladı. Başkan Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla gerçekleşen açılış töreninde, Başkan Yardımcısı Fuat Oktay, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, ve Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin yanı sıra siyaset ve iş dünyasının önde gelen isimleri katıldı.

400 milyon dolarlık yatırımla Türkiye’nin yerli ve milli enerji hamlesine büyük katkı sağlayacak olan Başkent Organize Sanayi Bölgesi’ndeki Kalyon Güneş Teknolojileri Fabrikası, ilk aşamada 1000 MW kurulu güce sahip Konya Karapınar Güneş Santrali için üretim yapacak. Güneş paneli üretiminde dört farklı fabrika olan ingot, wafer, hücre ve panel üretiminin yanı sıra Ar-Ge’yi de tek çatı altında toplandığı fabrika bu özelliğiyle dünyada bir ilk olma özelliğine sahip. Fabrika, güneş enerjisi için yeni teknolojilerin geliştirildiği bir merkez olarak da hizmet verecek. Fabrika ve santrale yapılan toplamda 1.4 milyar dolar yatırımla Türkiye’nin temiz enerji ihtiyacına katkı sağlanacak.

İlk aşamada bin 400 kişiye istihdam sağlayacak olan fabrika, yıllık 500 MW’lık panel üretim kapasitesine sahip olacak. Fabrikada üretilen güneş panellerinin Karapınar Güneş Santrali’ne kurulumundan sonra; santralin üreteceği yenilenebilir enerji Türkiye’nin güneş enerjisi üretimini yüzde 20 oranında artıracak. Karapınar Güneş Santrali faaliyete geçtiğinde yılda 1.5 milyon ton fosil yakıt ve karbondioksit salınımına engel olunurken, fabrika ve santralden sağlanacak katma değer ile 400 milyon dolar tutarında ithalat ikamesi sağlanacak.

Fabrika yalnızca enerjiyi değil teknolojiyi de yerlileştirme hedefiyle 2 bin 500 metrekarelik alanda kurulan dev bir Ar-Ge merkezini de bünyesinde bulunduruyor. 100 araştırmacının görev alacağı Ar-Ge merkezi Türkiye ve dünyadan çeşitli üniversiteler, araştırma merkezleri ve firmalar ile ortak çalışmalar yürütecek. Sadece Türkiye’de değil Avrupa ve Ortadoğu’da ingot üreten ilk ve tek fabrika olacak. Dünyada bir ilk olan tam entegre fabrika yatırımı ile ilgili açıklamalarda bulunan Kalyon Holding Yönetim Kurulu Başkanı Cemal Kalyoncu, Türkiye’nin enerjide iyi bir noktaya geldiğini ve amaçlarının yeni yatırımlarla Türkiye’yi bu alanda daha üst sıralara taşımak olduğunu söyledi. Kalyoncu, “Toplam 1 milyar dolar yatırımla 1000 megavat kapasiteli dünyanın en büyüklerinden biri olacak olan güneş enerjisi santralini Konya Karapınar’da kuruyoruz. Bu santralde kullanılacak tüm paneller fabrikamızda üretilecek. Bilgi ve teknolojiyi de üretmek gerek. Yurtdışından gelen yoğun talepler sebebiyle, bu yıl içinde üretim kapasitemizi 1.000 megavata çıkartacağız.

Yorumlar

En Çok İlgi Görenler

Meraklı Girişimcilere Yumurta Akı Ürünleri

Rusya'da Türk İnşaat Firmaları

İş Bankası Hisselerinde Beklenti Ne? - İŞC Ne Olur?

Forex Döviz Ticaretinde Alfa, Baz Döviz ve Karşıt Döviz

Borsada Kazanmak İsteyenler İçin 13 Gıcır Tüyo

Ekonomi Kahvesi


Ekonomi Kahvesi'nde kısa kısa ekonomiden bahsediyor, kısa kısa paranın dokunduğu her konuya değiniyoruz. Özgün yazılarımız yanında güncel medyada dikkatimizi çeken haber ve yazılardan da bilgiler aktarıyoruz.

ekonomikahvesi.blogspot.com

Ekonomi

Piyasalar, borsa, altın fiyatları, döviz ve ekonomi haberleri. Altın fiyatları ne olacak? Döviz yükselecek mi? Borsa tahminleri neler? - Ekonomi