Bitkisel Diyet Mi Et Ağırlıklı Diyet Mi?


Hayvansal gıdaların fazla tüketildiği bir diyet programının kişinin sağlığına herhangi bir faydasının olmadığı, hayvansal ağırlıklı bir beslenmenin başta kalp damar hastalıkları ve kanser olmak üzere birçok hastalığa neden olduğu yüzlerce çalışma ile teyit edilmiştir. Çin projesi olarak adlandırılan ve beslenme ile hastalıklar arasında ilişkiyi araştıran en kapsamlı çalışma ile bu gerçeklik bir kez daha teyit edilmiştir. Amerika ve Avrupa'da genel olarak beslenme alışkanlıkları bölgesel olarak çok az farklılık gösterir ve hastalıkların sıklığı birbirine benzerdir. Çin ise beslenme alışkanları açısından birbirinden çok farklı bölgelere sahiptir. Çin'de genel olarak insanlar doğdukları şehirlerde yaşarlar, beslenme alışkanları değişmez. Bu araştırmada bölgesel olarak yenilen hayvansal ürünlerin miktarı arttıkça, kalp damar hastalıkları ve kanser riskinin de çok arttığı, başta yeşil yapraklı sebzeler olmak üzere sebze tüketiminin ise koruyucu olduğu gösterilmiştir.

Bu çalışmada sadece hayvansal yağ değil protein tüketimindeki artışın da hastalıklarla ilişikisi kanıtlanmıştır. Hayvansal ürünler bilindiği gibi yeterli antioksidan, lif, fitobesinler, vitamin ve mineral içermemekte, bol miktarda kalori, doymuş yağ, kolestrol ve araşidonik asit barındırmaktadır. Çin projesi; sebze, meyve, kuru bakliyat ve tahıllardan zengin bitkisel diyet tüketip, toplam günlük kalorilerinin %10'undan azını hayvansal besinlerden alan topluluklarda, kalp damar hastalıklarının son derece nadir görüldüğünü kanıtlamıştır. Çin'de kırsal bölgede yaşayan ve kolestrol seviyesi ortalama 125gr/dl olan insanlarda, kalp damar hastalıkları sıklığı kolestrol ortalaması 215mg/dl olanlara göre çok çok düşük bulunmuştur.

Kalp Damar Hastalıkları İçin Bitkisel Diyet

Kalp damar hastalıkları, kanser dışında bitkisel ağırlıklı beslenmenin başka birçok daha olumlu etkileri bulunmaktadır. Bitkisel besinler bazik, hayvansal besinler asidik karakterdedir. Asidik karakterli hayvansal besinlerden zengin bir diyet böbrek ve karaciğer gibi organları yorduğu ve bozduğu gibi, kemiklerden bol miktarda fosfor ve kalsiyum çekerek ve idrarla bu minerallerin atılımını arttırarak osteoporoza zemin hazırlar. Osteoporoz ve osteoporoza bağlı kemik kırıkları özellikle yaşlı popülasyonda kalıcı sakatlıkların ve ölümlerin önde gelen sebeplerinden biridir. Bitkisel besinler, hem vücut kemik sağlığını uyaran minerallerin bol miktarda alımına neden olarak ve bazik etki ile idrarla bu minerallerin atılımına engel olarak osteoporoz riskini azaltır.

Bitkisel Beslenme ve Barsaklar

Bitkisel ürünlerden zengin bir beslenmenin barsaklarda bulunan mikrobik florayı etkileyerek dost bakterilerin sayısının arttığı, probiyotik ve prebiyotik etki yaptığı ortaya konmuştur. Probiyotik etki ile barsaklardaki mikrobik flora değişir, sağlığa yararlı bakteriler hakim duruma geçer. Prebiyotikler ise mide ve ince barsaklarda hiçbir değişime uğramadan kalın barsağa geçip yararlı bakteriler için besin teşkil eden kompleks karbonhidratlardır. Yararlı bakteriler prebiyotiklerle beslenerek çoğalır ve zararlı bakterilerin barsak duvarına yapışmasını önlerler.

Barsaktaki bakteriler ayrıca birçok vitamin, enzim, antioksidan, antikanser özelliğe sahip bileşikleri sentezleyebilmektedir. Bu bakterilerin barsak sağlığı, barsak hastalıkları, barsak kanseri, kalp hastalıkları, obezite gibi birçok hastalığa karşı koruyucu olabildikleri bilinmektedir. Özellikle et ağırlık bir beslenme türü ise barsak florasını olumsuz etkiler, sağlıksız bakterilerin hakim duruma geçmesine neden olur ve barsak kanseri riskini artırabilir.

Yorumlar

En Çok İlgi Görenler

Meraklı Girişimcilere Yumurta Akı Ürünleri

Rusya'da Türk İnşaat Firmaları

İş Bankası Hisselerinde Beklenti Ne? - İŞC Ne Olur?

Forex Döviz Ticaretinde Alfa, Baz Döviz ve Karşıt Döviz

Borsada Kazanmak İsteyenler İçin 13 Gıcır Tüyo

Ekonomi Kahvesi


Ekonomi Kahvesi'nde kısa kısa ekonomiden bahsediyor, kısa kısa paranın dokunduğu her konuya değiniyoruz. Özgün yazılarımız yanında güncel medyada dikkatimizi çeken haber ve yazılardan da bilgiler aktarıyoruz.

ekonomikahvesi.blogspot.com

Ekonomi

Piyasalar, borsa, altın fiyatları, döviz ve ekonomi haberleri. Altın fiyatları ne olacak? Döviz yükselecek mi? Borsa tahminleri neler? - Ekonomi